Pohdintoja Pyhäinpäivän aikaan hautojen hoidosta

Näkymä Lammin hautausmaalla


Suurin osa meistä kantaa huolta läheistensä viimeisestä leposijasta hautausmailla. Asia koskettaa aina, kun läheinen siirtyy ajasta ikuisuuteen. Moni miettii nykyisin jo elinaikanaan, että miten voisi omalta kohdaltaan asiaa järjestellä etukäteen. Yhä useampi esittää toiveensa lähisuvulle hautaustavasta, paikasta minne haluaa tulla haudatuksi ja toiveet muista järjestelyistäkin. Osa ihmisistä kirjaa nämä ajatuksensa myös muistiin ns. viimeisenä tahtonaan.

Miksi näistä asioista kannetaan huolta? Suomessa suvut ovat nykyisin hajaantuneet eri puolille maata ja maapalloa. Aikaisemmin suvut asuttivat samoja seutuja vuosisatoja, joten oli helppoa ajatella tulevansa haudatuksi sukuhautoihin tai ainakin samalle hautausmaalle. Tuolloin myös hautojen hoito jatkuisi niin kuin oli ennenkin ollut eli lähisuku hoitaa haudat. Nykyisin tilanne on kuitenkin toinen, kun yhä useammalla on läheisiä haudanlevossa satojen kilometrien päässä. Miten pystyy pitämään haudat hyvässä kunnossa?

Miten tulla haudatuksi? - se mietityttää monia


Kirkkolain 17. pykälän mukaan haudan hoitaminen kuuluu omaisille ja hoidosta vastaa omaisten valitsema hautaoikeuden haltija. On siis omaisten asia huolehtia miten he järjestävät haudan hoidon. Laki sanoo ainoastaan, että haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Nykyisin seurakunnat tarjoavat ns. haudanhoitosopimuksia omaisille. Eri seurakunnilla on hyvin erilaisia tarjouksia, voi esimerkiksi valita kesäkukkia tai perennoja, sopimusajaksi voi valita 1-10 vuotta. Lisäksi sopimus sisältää kastelun ja usein myös joulun ajan kynttilän.

Hautojen hoidosta voi tehdä hoitosopimuksen
 mm. seurakunnan kanssa


Hyvin monenlaisia järjestelyitä haudoista huolehtimisessa tuntuu olevan.
Jos joku lähisukulainen asuu paikkakunnalla, niin hautojen kunnossapito hoituu usein sujuvasti. Suku voi sopia esimerkiksi, että kustannetaan vuorovuosin kukkaset haudalle. Myös muu hoitovastuu voidaan jakaa vuosittain, jos siihen on mahdollisuus. Valitettavasti on tilanteita, että hoitovastuu jää yksipuolisesti jonkun tai joidenkin suvun jäsenten hartioille sekä kustannuksellisesti että muun huolehtimisen osalta. Monella voisi olla ”peiliin katsomisen” paikka, voisinko joskus minäkin käydä laittamassa kesäkukat ja piipahtaa kastelemassa kukkaset.

Pyhä on läsnä Jumalan puutarhassa
- siellä on hyvä levätä

Summa summarum, meillä on edessä Pyhäinpäivä, jolloin voimme astella kirkkomaalle ja käydä rakkaimpien haudoilla sytyttämässä kynttilät. Ja yhteisellä muistopaikalla saamme laittaa kynttilät palamaan kauas haudattujen läheisten ja ystävien muistolle. Hiljennytään haudoilla ja muistokivellä ajattelemaan heitä!

Rauhaisaa Pyhäinpäivän aikaa kaikille virren 338 sanoin!

Kiitos, Herra, lupauksestasi,
siinä annat minun levätä!
Kiitos olkoon lohdutuksestasi,
annat voimaa sanan lähteestä!
Suo mun ottaa isänkädestäsi
päivä vain ja hetki kerrallaan,
kunnes johdat minut kädelläsi
riemun maahan, päivään kirkkaimpaan.

Lammin/ Hämeenlinnan seurakuntien hautojen hoidon palveluista löytyy lisätietoja tästä:

https://www.hameenlinnanseurakunnat.fi/info-ja-asiointi/hautauspalvelut/hautojen-hoito                                                                                                                                          

 

Teksti ja kuvat: Raili Lempinen / Lammin seurakunnan tiedotustyöryhmän jäsen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Lammin kirkon korjaus vuosina 1918-1920