"Lempeän katseesi alla" - voimauttava valokuva

 

Uutta toimintaa seurakunnassa

Lammin seurakunta järjesti työpajan ”Lempeän katseesi alla” - hyödyntäen ”Voimauttava valokuva” -menetelmää. Pappimme Heidi Somervuori otti vastaan ilmoittautumiset. Hän oli myös mukana käytännön järjestelyissä koko ajan. Kurssin vetäjänä toimi rovasti Kimmo Hurri Janakkalasta. Hän on saanut koulutuksen tähän menetelmän kehittäjän, Miina Savolaisen, kurssilla. Miina Savolainen kuvasi Maailman ihanin tyttö –projektissa kymmentä Hyvösen lastenkodissa kasvanutta tyttöä. Miina Savolainen teki kuvista Maailman ihanin tyttö -kirjan, jossa on aivan upeita kuvia tytöistä. Heitä on kuunneltu ja toteutettu tyttöjen toiveita.

Rovasti Kimmo Hurri esitteli ”Lempeän katseesi alla” -työpajan
Lammin kirkossa Tuomasmessun jälkeen 12.2.2023.

Ensimmäinen kerta keskiviikkona 26.4.2023

Ensimmäistä kokoontumista varten olimme saaneet ohjaajaltamme Kimmo Hurrilta ohjeet etukäteistehtäviin. Oli aika haastavaa löytää ja valita suuresta kuvamäärästä omat tärkeät kuvat. Kuvat itsestä, elämänvaiheista, perheestä, ystävistä, harrastuksista ja työstä. Näistä kuvista kokosimme kukin oman kuvallisen elämänkertamme. Seurakuntasalissa leikkasimme, liimasimme ja lyhyesti tekstitimme elämäntarinaamme.

Kokoontumisemme lopuksi esittelimme työmme. Kunkin piti tiivistää lyhyesti oma tarina. Näissä tuli esiin kiitollisuus. Kun katsoo kuvia, tulee tyytyväinen olo siltä, että on saanut elää hyvää elämää. Joku mainitsi, että halusi jättää tietoisesti vastoinkäymiset pois. Niitäkin mahtuu jokaisen elämään. Tai, että olen vahva kaikesta koetusta huolimatta.

Työpajan jäsenet keskittyneinä luomassa ja
koostamassa omaa kuvallista elämänkertaa.

Myös laulun tai runon sanoin esitettiin 

tuo tiivistelmä eletystä elämästä.

Elämälle kiitos, sain siltä paljon

kun sain siltä naurun, sen vierelle itkun.

Niin erotan selvään onnen ja tuskan,

jokaisen laulun läikkyvän pohjan,

yhteisen laulun, jota itsekin laulan. 

(Violetta Parra)


En päivääkään vaihtaisi pois

Ei olla tään kauniinpaa vois

Sain lahjaksi elämän yhden vaan

Sen elää voin päivän vain kerrallaan.

(Tapio Rautavaara)


Ain´ kaipaan mä sinne,

miss olimme silloin,

kun olimme siellä

miss mäkin olin. 

(Hessu Hopo)


Ole pienistä hetkistä onnellinen...

(Vexi Salmi)

Kuvat herättävät ajattelemaan ja auttavat hahmottamaan
ja oivaltamaan asioita omassa elämässä.


Toinen kerta keskiviikkona 3.5.

Aluksi meillä oli pieni iltateetarjoilu. Kiitos Heidille! Keskustelimme vähän aikaa viime kerran tehtävästä. Mietimme myös, onko kuvallinen elämänkerta ollut mielessä viikon aikana. ”Paljon ajatuksissa”, totesimme. Muistoissa palasimme elettyyn elämään valokuvien avulla. Se prosessi jäi vaan jotenkin päälle.

Työpajaan osallistui 7 henkilöä. Muodostettiin työparit ja yksi kolmen hengen työryhmä.Työryhmien tehtävänä oli voimauttavan valokuvan suunnittelu. Toiveiden kertominen, toisen kuunteleminen ja avainsanojen löytäminen. Työpajassa opetellaan katsomaan itseä lempeämmin ja löytämään itseä kohtaan samaa armollisuutta, jolla Jumalakin katsoo meitä. Tärkeä on nyt tämä hetki ja katse kohti tulevaisuutta. Työryhmät kävivät nämä keskustelut hautausmaalla tai luonnossa lähellä seurakuntataloa.

”Tärkeä on nyt tämä hetki ja
katse kohti tulevaisuutta.”

Kimmo Hurri päätti kokoontumisemme Ps 139: 14-16 sanoin:

Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.

Valokuvien ottaminen sunnuntaina 7.5.

Lempeän katseesi alla -työpaja kokoontui aurinkoiseen Kaunisniemeen. Luonnon keskellä työryhmät hajaantuivat etsimään kuvauspaikkoja. Olosuhteet olivat erinomaiset. Kuvia otettiin toisistamme eri puolilla Kaunisniemeä. Sen jälkeen istuttiin vähän aikaa nuotiolla, juteltiin, syötiin eväitä ja paistettiin makkarat. Tulen äärellä kokoontuminen on useimmille ihmisille mieluisaa. Muutamat meistä nauttivat lopuksi Kaunisniemen rantasaunan löylyistä ja pulahtivat raikkaaseen Pääjärveen.

Yhdessä vietetty aika oli mieluisaa
ja ryhmähenkeä rakentavaa.

Kuvat ovat valmiit keskiviikkona 10.5.

Ohjaajamme Kimmo Hurri jakoi jokaiselle kuvan, jonka hän oli tulostanut. Tuliko kuvastamme sellainen kuin olimme toivoneet? Tuntuiko siltä, että olet kuvassa lempeän katseen alla? Kävimme vielä esittelykierroksen kuvista. Jokainen kertoi omasta kuvastaan, miten hyvin se vastasi omia ajatuksia ja toiveita. Päällimmäiseksi jäi sellainen vaikutelma, että kuvista tuli itse kullekin meistä voimauttavia. Todettiin myös, että kaikilla on elämässään jo aikaisemmin kokemus kuvista, jotka ovat olleet voimauttavia valokuvia.

4.6. sunnuntaina kuvat ovat nähtävissä Lammin kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen pienimuotoisessa valokuvanäyttelyssä. 

Me kaikki mukana olleet olemme kiitollisia Lammin seurakunnalle, Kimmo Hurrille ja Heidi Somervuorelle, kun saimme osallistua työpajaan. Ohjaajamme Kimmo Hurri oli valinnut viimeiseen kokoontumiskertaamme musiikin. Hän oli kuullut kuvallisen elämänkertamme ja toiveemme voimauttavasta valokuvasta tähän hetkeen. Tuntui, että musiikki sopi hyvin meille. Valokuvat otettiin Kaunisniemessä veden äärellä, järvimaisemassa. Pihasoittajien ”Elämän kutsu” sanoineen puhutteli, vaikka emme olleetkaan meren rannalla. Olimme virvoittavan veden äärellä luonnossa.


Pihasoittajat: Elämän kutsu


Nuoruuden malja juokaa

Tuntekaa voima sen

Suolaiseen meren tuoksuun

katoaa murheet ihmisten

Laulan vuoksi hiljaisuuden

Laulan vuoksi vanhuuden

että silloin jaksan jälleen

nauraa kunnes vaikenen.


Teksti: Sinikka Hakala

Kuvat: Pertti Heinonen, Sinikka Hakala, Markus Monteiro Kartano

Taitto: Markus Monteiro Kartano

Kivikirkko / Toukokuu 2023

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Lammin seurakunnan kirkkokuoron historiaa