Virsikahvila

Kerran kuukaudessa, kuun viimeisenä keskiviikkona, virsikahvilan jäsenet kokoontuvat Vapaaehtoiskeskus Keitaan tiloihin. Paikalle saapuu noin kymmenkunta henkilöä viettämään aikaa yhdessä ja laulamaan virsiä.  Virsikahvilan vetäjänä ja perustajana toimii seurakunta-aktiivi Raija Salo. Keidas on oiva paikka Virsikahvilalle, sillä sen olohuonemainen olemus sopii rentoon yhdessäoloon ja kahvitteluun. 

Raija Salo (toinen henkilö vasemmalta päin katsottuna)
alustamassa seuraavaksi veisattavan virren.

Syntynyt vapaaehtoistyön tuloksena 

Raija suunnittelee jokaisen tapaamiskerran siten, että ainakin osa laulettavista virsistä liittyy tiettyyn teemaan, monesti lauletaan seuraavan sunnuntain jumalanpalveluksen virsiä kirkkovuoden mukaan.  Ja kun kokoontuminen pääsee alkuun, niin ei kerkeä kulua montaa tovia, kun ensimmäinen virsi jo lauletaan.

Raijan vetämä Virsikahvila pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin, ja se on Lammin seurakunnan tukemaa toimintaa. Iso kiitos kuuluu Raijalle, joka on jaksanut sinnikkäästi vetää Virsikahvilaa useiden vuosien ajan. Virsikahvila toimii seurakunnan lähetystyön alaisuudessa, koska jokaisen tapaamiskerran aikana kerätään vapaaehtoinen kolehti seurakunnan lähetystyön hyväksi. Virsikahvilaa ei pidä kuitenkaan sekoittaa seurakunnan lähetyspiiriin, joka on oma toimintamuotonsa. 

Aika kuluu nopeasti laulaessa, ja pian tulee hetki tauolle ja yhteiselle kahvittelulle. Innostunut puheensorina täyttää Keitaan, kun vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan ajankohtaisista taikka hieman vähemmän tärkeistä asioista. Ilo ja huolettomuus välittyvät laulajista. Kahvia santsataan toinen kupillinen, ja se nautitaan rauhassa, vaikka laulamaan olisikin jo kiva ryhtyä. Kun kahvipöydän antimet on jaettu, on aika jatkaa. Raija kertoo seuraavan virren ja taustoittaa syitä valinnalle. Ja niin yhdessä taas veisataan, kunnes tulee aika jäädä odottamaan seuraavaa kokoontumiskertaa.

Kahvitauolla nautitaan pöydän antimista
ja vaihdetaan kuulumisia muiden kanssa.

Laulaminen rauhoittaa ja virkistää mielen 

Ymmärtää voi, että Virsikahvilalla on paljon tarjottavana, ja se omaa monia hyviä piirteitä. Ehkä Virsikahvila voisi olla toimintaa, johon sinä haluaisit ottaa osaa. Käydään läpi syyt, mitkä tekevät Virsikahvilasta kiinnostavan. 

Ylläpidetään virsien arvokasta kulttuuriperintöä. Vanhimpia virsiä on veisattu jo satoja vuosia. Virsirunous kantaa arjessa, joten on syytä pitää huolta siitä, ettei niitä unohdeta. Virsikahvilassa tutustutaan uusiin ja vanhoihin virsiin keskustellen ja laulaen. Virret voivat opettaa ja avartaa näkökulmia elämään.

Virsikahvila on matalan kynnyksen toimintaa, johon jokaisen on helppo ottaa osaa. Yhdessä on mukavaa viettää aikaa. Virsilaulannan lomassa vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan asioista kuin asioista kahvikupposen äärellä. Virsikahvilaan voi tulla kuuntelemaan laulamista, ja kuuntelijat voivat ehdottaa lauluja laulettavaksi. Osallistuakseen Virsikahvilaan ei tarvitse laulaa, jos itse ei halua. Pääasia on yhdessäolo ja jaettu päivän ilo.

Yksi äärimmäisen tärkeä osa Virsikahvilassa on tuttujen ja ystävien näkeminen sekä uusiin ihmisiin tutustuminen. Virsikahvilassa kuulut yhteisöön, jolla on yhteinen kiinnostuksen kohde. Virsikahvilaan olet tervetullut yksin tai ystäväsi kanssa Lammi-Tuuloksen alueelta.

Laulaminen on kivaa ja yleisterveyttä kohentavaa. Virsikahvilassa voi myös hiljentyä hetkeksi kiireisen viikon keskellä. Virret ovat rauhoittavia ja ohjaavat pohdiskelemaan omaa elämää. Monelle uskon ilmaiseminen voi olla herkkä asia, eikä siitä tehdä numeroa julkisesti. Omien tunteiden ilmaisemiselle voi olla vaikeaa löytää sopivaa ilmaisukanavaa. Virret ovat anonyymi ja helppo tapa käsitellä tunteiden ja uskon asioita. Virret ovat puhuttelevia, ja ne vetoavat niitä laulavaan. 

Virsikahvila haluaa myös jakaa ja tehdä hyvää. Kahvipöydällä on kolehtikeräys, jonka tuotto ohjataan lähetysjärjestöille sekä erityisillä keräyksillä kummilapsityölle. Virsikahvilassa ollaan lähimmäisen asialla.


Kaikki ovat tervetulleita Virsikahvilaan!

Virsikahvila on ihmisten kohtaamispaikka, jossa virsien arvo ymmärretään.

Virsikahvila kokoontuu joka kuukauden viimeinen keskiviikko Vapaaehtoiskeskus Keitaassa. 

Ota ystäväsi myös mukaan! 


Teksti: Markus Monteiro Kartano, tiedottaja / Lammin seurakunta

Kivikirkko / Tammikuu 2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939