Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus

Lammin seurakunnan uuden seurakuntatalon lattiavalu on suoritettu ja seinät ovat alkaneet kohota. Seurakunnan työntekijät ovat saaneet viereisestä rakennuksesta eli nykyisestä seurakuntatalosta käsin seurata, kuinka rakennusprojekti on edistynyt, ja se on herättänyt paljon innokasta keskustelua työntekijöiden keskuudessa!

Keskiviikkona 26.10.2022 projektipäällikkö Hannu Fagerlund kertoi työntekijöiden infotilaisuudessa rakennusprojektin etenemisestä. Paikalla oli myös arkkitehti Sakari Miettunen, joka esitteli rakennuksen alustavat sisätilasuunnitelmat.

Lammin uuden seurakuntatalon seinät ovat alkaneet kohota (26.10.2022)


Uusi seurakuntataloprojekti on nyt siinä vaiheessa, että hahmotellaan konkreettisemmin tiloja – miten tilat toimivat nyt, ja miten tilat voisivat toimia paremmin uudessa seurakuntatalossa. Tällaisessa taloprojektissa täytyy ottaa huomioon tulevaisuuden työvaiheet. Uuden seurakuntatalon seinät ovat vasta rakenteilla, mutta asioita on hahmotettava jo edemmäksi. ”Kilpailuttaminen ja tuotteiden saaminen, kun voi ottaa useita kuukausia”, toteaa Fagerlund. Infotapaamisen pääpointtina oli kertoa seurakunnan työntekijöille sisätilasuunnitelmasta ja siitä, kuinka työntekijät voivat vaikuttaa siihen.

Kanttorit Hanna-Leena Toivola ja Aaro Alaspää tutkailevat,
missä sijaitsevat musiikkityön tilat

On hyvin oleellista, millaiseksi työntekijöiden työympäristö tulee muodostumaan. Täytyy ottaa huomioon, mitä työpisteissä pitää olla ja mitkä ovat sellaisia asioita, joista voidaan joustaa. Uusi seurakuntatalo tulee toimimaan hyvin eri tavoin kuin nykyinen, koska uudessa talossa työntekijöillä ei varsinaisesti ole määrättyjä ja kiinteitä työpisteitä. Nykyään kun näyttöpäätetöitä voi ketterästi tehdä melkein missä vain.

Uusi seurakuntatalo on pinta-alaltaan noin 30 % pienempi kuin nykyinen seurakuntatalo. Tämä tarkoittaa sitä, että sisätilasuunnitelmassa täytyy ottaa huomioon, kuinka varastointi ja tilat saadaan tehokkaasti käyttöön. Tässä vaiheessa projektia onkin tärkeätä kuulla työntekijöiden mietteitä asiasta. Kuinka paljon tarvitaan laskutilaa? Ovatko säilytystilat toimivat? Mitä kalusteita tarvitaan, jotta huone on toimiva? Mitä työntekijät odottavat ja vaativat tilojen käytettävyydeltä? Kuinka paljon tarvitaan esim. palokaappitilaa? ”Palokaappitilatarve kannattaa mieluiten ylimitoittaa, sillä muutokset jälkityönä voivat osoittautua haastaviksi”, pohtii Fagerlund. ”On siis hyvä yksityiskohtaisesti luetteloida tarpeet. Kun toiveet on saatu, niitä ruvetaan sovittamaan tiloihin”, jatkaa Fagerlund.

Lammin uuden seurakuntatalon pohjakuva

Päämääränä on, että uuden seurakuntatalon tilat tulevat olemaan muunneltavissa aina kulloistakin tilaisuutta varten. Aikas fiksua, vai mitä! Uuden seurakuntatalon eteläpäädyssä sijaitsevat kirkkoherranvirasto sekä yleiset työhuoneet ja neuvotteluhuone. Noissa työtiloissa pääsääntöisesti tulevat työskentelemään seurakuntasihteeri, papit ja tiedottaja. Seurakuntatalon keskiosassa sijaitsee seurakuntasali, joka on mitoitettu 48 henkilölle. Seurakuntasalin vieressä on tarjoilu- ja kahvitila, johon mahtuu yhteensä 24 henkilöä. Käytännössä yli seitsemänkymmenen hengen tilaisuuksia voidaan järjestää uudessa seurakuntatalossa ilman sen suurempia tilaongelmia. Seurakuntasalista on näkymä hautausmaalle. Uudessa seurakuntatalossa on ”tarjoilukeittiö” eli keittiössä ei valmisteta ruokaa alusta alkaen. Keittiö kuitenkin rakennetaan siten, että se voidaan kevyillä muutoksilla tarvittaessa tehdä ”valmistuskeittiöksi”.  ”Uusi keittiö soveltuu kaikkeen muuhun kuin lennonjohtoon”, pilke silmäkulmassa kiteyttää Fagerlund. Seurakuntasalin vieressä on niin kutsuttu ”olohuone”, josta on tarkoitus tulla kaikille yhteinen tila, jossa voi kokoontua ja viettää aikaa. Tavoitteena on, että seurakuntatalossa viihtyvät muutkin kuin vain seurakunnan työntekijät. Pohjoispäädyssä sijaitsevat nuoriso- ja musiikkityön tilat sekä lapsi- ja perhetyön tilat.  Myös diakoniatyön vastaanotto sijaitsee pohjoispäädyssä. Diakonin vastaanotolle on oma sisäänkäynti, kuten on moniin muihinkin osiin rakennusta. Seurakuntatalossa on kaksi neuvotteluhuonetta ja nuoriso- ja kerhotoiminnan tiloja on neljä.

Työntekijät kuuntelevat korva tarkkana, mitä arkkitehti Sakari Miettusella on kerrottavana


Arkkitehti Sakari Miettunen esitteli alustavasti seurakuntatalon irtokaluston kaaviosuunnitelman, joka karkeasti kertoo mitä missäkin on.  Miettunen näytti myös havainnekuvia seurakuntatalosta ulkoapäin kertoen, mikä osa sijaitsee missäkin päin rakennusta. Uudessa seurakuntatalossa tulee olemaan isoja ikkunapintoja, siirtoseiniä, lasiväliseiniä ja liukuovia. Seurakuntasalin kalusteet tulevat olemaan uusia ja kevyempiä ja helpommin siirreltäviä kuin olemassa olevat. Tämä mahdollistaa sen, että myös seurakuntasalia voidaan hyödyntää ja käyttää erilaisissa tilaisuuksissa entistäkin helpommin. Hilma Ranttilan merkittävä ja arvokas lähetyskokoelma tulee saamaan arvoisensa paikan uudessa seurakuntatalossa.

Uudessa seurakuntasalissa on iso ikkunaseinä,
josta on suora näkymä hautausmaalle

'
Rauhalliset valkoisen sävyt, harmaan eri vivahteet ja
vaalean puun nyanssit nivoutuvat sulavasti betonirakenteisiin ja laattalattiaan

Tähän mennessä työntekijöiden kanssa on tehty alustavat kartoitukset rakennuksen materiaaleista. Miettunen kuvaili, kuinka uudessa seurakuntatalossa tulee olemaan vaaleaa rappausta, tumman puhuvaa panelointia. Valkoiset ja harmaat sävyt hallitsevat sisätiloissa. Miettunen kuvaili valkoista ”lämpimäksi paperin valkoiseksi”. Rakennuksessa on puuikkunat, joissa on vaalea sävy. Verhoilla ja akustiikkalevyillä pystytään luomaan tiloista äänellisesti miellyttävät. Uudessa seurakuntatalossa tulee olemaan myös sähköiset ilmoitustaulut, joita voidaan helposti päivittää.  Uuden seurakuntatalon seesteinen yleisilme huokuu rauhaa, ja rakennuksen muodoissa piirtyvät tyylikkäät selkeät linjat, jotka kutsuvat astumaan sisälle rakennukseen.


Podcast-versio (YouTube) / Lammin seurakunta

Teksti: Markus Monteiro Kartano, tiedottaja / Lammin seurakuntaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

TET-harjoittelussa Lammin seurakunnassa