Suomen Lähetysseuran Riitta Sandberg – Mitä kirkolle maailmalla kuuluu?

Eläkeläisten kerhon vieraana torstaina 17.1 oli palvelupäällikkö Riitta Sandberg, joka kertoi maukkaan lounaan jälkeen Lähetysseuran toiminnasta diaesityksen avulla. Kerholaiset saivat hienosti tiivistetyn kuvauksen siitä, mihin Lähetysseuralle suunnatut lahjoitukset menevät ja miten niitä kohdemaissa käytetään.

Suomen Lähetysseuran
palvelupäällikkö Riitta Sandberg:
"Hyvä sanoma leviää usein arjessa pienten asioiden kautta"

Pakistanissa on rakennettu kirkkoja, ja nyt niihin pitäisi saada kirkonkelloja. Kellojen soittohan aina muistuttaa kristittyjen ja kirkon olemassaolosta maassa, niin Pakistanissa kuin meillä Suomessakin. Kellojen soitto myös kertoo kristillisyydestä islamilaisessa maassa, jossa elämä kristittynä on rajoitetumpaa.

Nepalissa on pieni luterilainen kirkko, johon kuuluu erityisen paljon niin sanottuja alempikastisia. Virallisesti kastijärjestelmä on lakkautettu jo 1960-luvulla, mutta se vaikuttaa yhä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lammin seurakunta on tukenut Nepalissa kummitoimintaa, joka mahdollistaa vähävaraisille kristityille lapsille ja nuorille opiskelumahdollisuuksia.

Pitäjänkokki Tarja Miettinen oli kattanut
tunnelmallisen lounastarjoilun

Afrikan maissa tehtävästä avustustyöstä Sandberg kertoi Tansaniasta, Etiopiasta, Mauritaniasta sekä Namibiasta. Kristillisessä kirkossa Tansaniassa on 10 miljoonaa jäsentä ja Etiopiassa noin 11 miljoonaa. Nämä kirkot ovat suuria ja niissä painopiste lähetysseuran työssä on erilaisissa koulutuksissa mm. pienyrittäjyys- ja viljelykoulutuksissa. Diakonityön asiantuntija Hanna London johdolla on muun muassa prostituutioon ajautuneiden naisten asemaa parannettu koulutuksen ja pienlainojen avulla. Siten he ovat saaneet työtä ja toimeentuloa. Tyttöjen osalta kummityöllä on myös suuri merkitys, sillä erityisesti heidän koulutuksensa usein jää puutteelliseksi.

Erityisenä kohteena on ollut kuitenkin ilmastotyön vakavasti ottaminen, vihreys katoaa kuivuuden myötä ja elinolot vaikeutuvat. Riitta Sandberg kertoi myös tämän vuoden Kauneimmat Joululaulut -vihkosen kuvasta, jossa näkyy selkeästi, miten puiden istutus on tärkeä osa ilmastomuutoksen torjuntaa Afrikassa.

Tansaniassa lapset olivat istuttamassa pienet puuntaimet vuonna 2019,  
ja samat lapset kolme vuotta myöhemmin kasvaneiden puiden vierellä


Kauneimmat Joululaulut kajahtavat
ympäri Suomen vuonna 2022 jo 50. kerran  

Namibiassa suomalaisten lähetystyö alkoi jo vuonna 1869, ja lammilainen yhteys Namibiaan tulee Hilma Ranttilan kautta. Hän oli vuosina 1924–1959 Ambomaalla (Namibia) lähetystyössä. Tällä hetkellä Namibiassa on Suomen lähetysseuran työntekijöinä Löytyn pariskunta. Päivi Löytty on asiantuntijana sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistehtävässä. Jaakko Löytty on kehittämässä jumalanpalveluselämää ja siihen liittyvää musiikkitoimintaa huomioiden paikalliset tavat.

Viimeisenä kohteena Riitta Sandberg esitteli lähetystyötä Venezuelassa. Keskeistä siellä on ollut kasvatuksen ja koulutuksen tukeminen poikien turvakoti Casa Hogarin kautta. Turvakoti tarjoaa lapsille ja nuorille kodinomaisen ympäristön, ja he voivat käydä siellä koulua. Mielenkiintoista oli kuulla, että turvakodin omavaraisuutta turvataan suomalaisten rakennuttaman leivinuunin kautta. Leipiä nimittäin tehdään myyntiin, ja tuloja käytetään kodin menojen kattamiseen.

Esityksensä lopussa Riitta Sandberg ehdotti, että jos meillä on kodeissa postikortteja, joista voisimme luopua, niin niille olisi käyttöä. Korteista voidaan myydä postimerkit tai koko kortinkin huutokaupassa keräilijöille. Ja saadut varat käytetään sitten lähetystyössä. Tämä herätti usean kuuntelijan mielenkiinnon, ja vaikutti siltä, että monella meistä on kotona tallessa kortteja. Lopuksi Sandberg totesi: ”Pienistä teoista kasvaa toivon puu”.


Teksti: Raili Lempinen /Lammin seurakunnan tiedotustyöryhmä

Kuvat: Raili Lempinen

Kuvat: Suomen Lähetysseura 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus