Miksi Kirkkoon kannattaa kuulua?


Olen pohtinut asiaa. Omalta kohdaltani asia on selvä: haluan kuulua kirkkoon. Miten osaan perustella kirkon ja seurakuntaan kuulumisen merkitystä keskustelussa, jossa kyseenalaistetaan tai vähätellään kirkkoon kuulumisen merkitystä?

Ryhmätaideterapeutti Kristiina Huotari piti aiheesta aamuhartauden radion Yle 1 kanavalla tiistaina 17.5.2022 klo 6.50. Hartaus on kuunneltavissa edelleen Yle Areenassa. Se löytyy hakusanalla Aamuhartaus. Lainaan tässä myös hänen ajatuksiaan. Kristiina Huotari pohti, miksi kuntosalilla käymisen tärkeyttä on helppo perustella. Kuntoilu edistää ihmisen fyysistä, ja myös henkistä hyvinvointia. Kirkkoon kuulumisen merkitystä ja tärkeyttä on vaikeampi sanoittaa. Uskonasiat nähdään niin kovin henkilökohtaisina asioina.

Kun pohditaan kirkon ja seurakunnan merkitystä, helposti tuijotetaan vaan sitä, miten paljon sunnuntain jumalanpalveluksissa käy ihmisiä. Jotkut kirkkopyhät ovat suosittuja, väkeä on tavallista enemmän koolla. Näitä ovat pyhäinpäivä, joulu ja pääsiäinen. Usein jumalanpalveluksessa on aika vähän osallistujia. Tosin striimaukset lisäävät kuulijoiden määrää.

Meillä on Lammin seurakunnassa kaksi kaunista kirkkoa, Lammin kirkko ja Tuuloksen kirkko. Uuden seurakuntatalon rakennustyöt on jo aloitettu. Sen pitäisi olla käytössämme vuoden 2023 lopulla. Hienot ajanmukaiset tilat monipuoliseen toimintaan seurakunnassa. Myös Tuuloksen seurakuntakeskus on hyvässä kunnossa.

Perusteet

Minusta tuntuu, että kirkkoon kannattaa kuulua, koska se on siitä ihmeellinen instituutio, että sen perustana on hyväksyvä rakkaus ja armo. Kirkkoon kannattaa kuulua, koska se tekee diakoniatyötä, jossa avulle ei aseteta ehtoja. Apua saa jokainen tarvitsija ja avun saamiseen ei vaikuta ikä, yhteiskunnallinen asema, sukupuolinen suuntautuminen, kansalaisuus tai käsitys uskonosta. Kirkkoon kannattaa kuulua, koska siellä järjestetään perheille yhdessäolon mahdollisuuksia ja virkistystä. Kirkkoon kannattaa kuulua, koska siellä on lapsille kerhoja, tapahtumia ja retkiäkin. Raha ei ole koskaan este osallistumiselle. Seurakunnassa on myös monipuolista musiikkityötä. Voit osallistua kuoroihin ja lauluryhmiin musiikin ammattilaisen ohjauksessa. Jäsenmaksuja ryhmiin kuulumiseen ei kerätä.

Kirkkoon kannattaa kuulua, koska rituaalit ovat tärkeitä ihmisen elämässä. Kirkon rituaalit tarjoavat pyhän kosketuksen arjen kiireiden keskellä, tai arjen harmauden ja yksitoikkoisuuden keskellä. Meillä kaikilla on koskettavia muistoja juhlahetkistä elämänkaaren alusta aivan loppuun asti: pienen lapsen kaste, nuoren konfirmaatio ja rippijuhla, avioliittoon vihkiminen ja vainajan siunaus ja hautajaiset. Käytössämme ovat pitkät perinteet ja kirkon läsnäolo sekä osaaminen näissä elämän vaiheissa. Eri tilanteissa saamme kokea arvokkaan juhlan, jossa kuulemme puheita, Raamatun sanaa ja musiikkia.

Mutta kirkko on joka tapauksessa merkki Jumalan asuinsijasta tässä maailmassa.

Tukea ja turvaa seurakunnasta

Seurakunta voi auttaa myös kotiutumaan paikkakunnalle. Äitini muutti vuonna 2004, 75-vuotiaana, Lammille Petäjävedeltä. Seurakunnan kerhot tarjosivat mieluisaa ohjelmaa yksinäisen eläkeläisen elämään. Kerhoissa hän tutustui uusiin ihmisiin ja sai myös ystäviä. Ruskakuoro, eläkeläistenkerho ja tiistaipiiri olivat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Sunnuntaisin äitini meni mielellään lähellä olevaan kirkkoon jumalanpalvelukseen.

Äitini sai seurakunnassa osakseen lähimmäisenrakkautta. Hän osasi myös asettua toisen ihmisen asemaan ja auttaa. Me voimme pyytää Taivaan Isältä, että hän antaisi meille herkät korvat, näkevät silmät, selkeän puheen ja rakastavat kädet. Rakkaus on tekoja, joiden perustana on usko. Kirkko on rakkauden tekojen kokonaisuus, näkyvä todistus iankaikkisesta totuudesta ja hyvyydestä.

Kirkkoon kuulumisen asioita voi siis markkinoida vähän samoin kuin kuntosalijäsenyyttä: ” ihminen on kokonaisuus, hyvinvointiimme kuuluu fyysinen puoli ja henkinen puoli.” Seurakunnan toiminta on hyvin monipuolista. Seurakunnassa ollaan myös valmiita tekemään muutoksia ja kokeilemaan uusia toimintatapoja. 


Teksti: Sinikka Hakala, Lammin seurakunnan tiedotustyöryhmä






P.S. 
Tänä vuonna sinä voit vaikuttaa erityisesti. Seurakuntavaalit pidetään marraskuussa, jolloin valitaan 367 seurakuntaan yhteensä noin 8000 uutta luottamushenkilöä. He päättävät mm. siitä, keitä valitaan seurakunnan työntekijöiksi, minkälaisia kerhoja pidetään ja keitä autetaan – missä ja miten. Ryhdy ehdokkaaksi ja vaikuta siihen, mihin suuntaan Lammin seurakunta tulee kehittymään.

Lisätietoja: https://www.seurakuntavaalit.fi/seurakuntavaalit-2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus