Ruoka-apua Tuuloksesta vapaaehtoisvoimin

Ruoka-apua Tuuloksesta vapaaehtoisvoimin ūüíď

Kivikirkko-podcast (YouTube) - kuuntele t√§m√§ juttu!
Ruoka-apu kuuluu Hyvän tahdon ruokarinkiin

Lammin seurakunta on mukana Hyv√§n tahdon ruokajakelun verkostossa (HTR). Toiminnasta vastaa Ty√∂valmennuss√§√§ti√∂ Luotsi. Ruoka-apu on yksi  tapa, jolla voidaan helpottaa erilaisista el√§m√§ntilanteista aiheutuvaa aineellista h√§t√§√§. Luotsi organisoi s√§ilytyst√§ ja toimintaa kaupungissa ja tuo ruokaa paikallisesti edelleen toimitettavaksi pit√§jiin.


Ruokaa hakee kaikenikäiset,
on kaksikymppisiä, pariskuntia,
perheitä ja ikäihmisiä


Ruoka-apua jaetaan Ydin-Hämeessä Tuuloksen seurakuntakeskuksesta

Jakelu Ydin-H√§meen alueella siirtyi Lammin seurakuntaan ja Tuuloksen seurakuntakeskukseen Vapaaseurakunnalta viitisen vuotta sitten. Ruokatarvikkeita saadaan kaupungista,  Luotsin toimittamana, paikallisten toimijoiden, Tuulos riev√§n ja Tokmannin lis√§ksi. My√∂s Mokian (H√§meen Mokia ry on kristillinen hyv√§ntekev√§isyysj√§rjest√∂ Hauholla) kautta saadaan isoja eri√§. Kev√§isin ja syksyisin saadaan paikallisia maataloustuotteita.  Pienimuotoisia lahjoituksia saadaan sielt√§ t√§√§lt√§. Viimeksi saatiin tuoretta vastaleivottua pullaa. Aiemmin saatiin Ville Haapsalon Hatsapureja; Kruusialaisia juustoleipi√§. Joskus saadaan kukkasia. "On ollut mukava jakaa kaikille jotain", iloitsee toiminnasta vastaava seurakunnan kappalainen Petri Laine.

Osallistujam√§√§r√§ on pikkuhiljaa kasvanut. Alussa ruokaa jaettiin kymmenest√§ kahdenteenkymmeneen hakijalle.  Nykyinen hakijam√§√§r√§ m√§√§r√§ on viidenkymmenen henkil√∂n luokkaa. Alussa k√§vij√∂it√§ oli niin v√§h√§n, ett√§ yhteinen kahvihetki seurakunnan tiloissa oli mahdollinen. V√§hitellen ruuanhakijam√§√§r√§ on kasvanut noin kuuteenkymmeneen, jolloin kahvihetki ei en√§√§ ole toteutettavissa nykyisten resurssien puitteissa.

Maija Ojala, vapaaehtoinen.  Vie pahvilaatikoita kierrätykseen
Maija Ojala, vapaaehtoinen,
vie pahvilaatikoita kierrätykseen


Vapaaehtoisty√∂ on  yhdess√§ tekemisen riemua

Ruokajakelua tuotetaan k√§yt√§nn√∂ss√§ etup√§√§ss√§ vapaaehtoisty√∂n voimin Tuuloksen seurakuntakeskuksen idyllisess√§ milj√∂√∂ss√§. Kuusi vapaaehtoista “konkaria” on t√§ydess√§ ty√∂n touhussa ruoka-avun merkeiss√§ aurinkoisena torstai-iltap√§iv√§n√§ seurakuntakeskuksen sis√§tiloissa. "T√§m√§ on esimerkki itsen√§isest√§ hyvin vastuullisesta vapaaehtoisty√∂st√§", pohtii Petri Laine. Viikosta toiseen porukka on sitoutunutta eik√§ koskaan tarvitse olla huolissaan, ettei homma toimisi.  Yhteisty√∂ on mukavaa ja saumatonta. Nyt toiminta on riitt√§v√§√§ suhteessa tarpeeseen, jos haluttaisiin jotenkin laajentaa, tarvittaisiin lis√§√§ resursseja ja vapaaehtoisia, t√§m√§ porukka on niin uskollinen, ett√§ on menty hyvin pitk√§lle sill√§.

Osa vapaaehtoisista tulee jo kahdeltatoista torstaisin seurakuntakeskukseen ruuanjako teht√§viin, ja viidelt√§ alkaa varsinainen ruuanjako, jolloin ty√∂p√§iv√§ on pitk√§. Lis√§ksi maanantaisin ruokaa hakee pari henkil√∂√§. Vapaaehtoisty√∂ss√§ tullaan tutuksi kesken√§√§n. Pirkko Sundstr√∂m, Eila Terho, Maija Ojala ja Arja Salmi ovat Tuuloksesta sek√§ Reino Virolainen  (Rein Tamme) ja Pirjo Salminen Lammilta.

"Jos tarvitaan apua niin autetaan, tulin auttamaan", kertoo Virossa syntynyt, mutta jo kauan Suomessa asunut Reino Virolainen. Ollaan hyvä ja sopivankokoinen porukka ruokaa jakamaan, pohtivat muut vapaaehtoiset.

Eila Terho muistelee tehneens√§ vapaaehtoisty√∂t√§ ainakin 3 vuotta. Tulin mukaan Arja Salmen kautta, joka on ollut toiminnassa mukana alusta saakka, huhtikuusta viisi vuotta sitten. Hyvin t√§m√§ alkoi alusta saakka. Aikojen alussa ruoka saatiin Tuuloksesta; marketeista ja Tokmannilta. Nyt noin vuoden verran, viime syksyst√§  on saatu H√§meenlinnan keskustan alueelta. Luotsin auto tuo ruokatarpeet ja vie muuallekin.

Arja Salmi toteaa, ett√§ on tosi kiva kun saa olla ihmisten kanssa.  Monet ovat olleet pitk√§√§n. Petri Laine vastaa toiminnasta. Vapaaehtoiset t√§√§ll√§ p√§rj√§√§v√§t hyvin ja tekev√§t itsen√§isi√§ p√§√§t√∂ksi√§ kesken√§√§n. Kaksi kerrallaan hakee ruokia. Jokaiselle osuu joka kolmas viikko ruuan haku kauppakeskus Tuulosen S-Marketista ja Tokmannilta sek√§ Tuulos Riev√§lt√§ torstaisin. Maidot s√§ilytet√§√§n j√§√§kaapissa. Kirkkoherran entinen huone on nyt ruokien s√§ilytyspaikkana.

Logistiikka on mietitty ruuan hakijoille
pöytäkunnittain tasapuolisesti

Ruokajakelussa huomioidaan tasapuolisuus ja sujuvuus

Kerran kuukaudessa torstaisin on palaveri vapaaehtoisten kanssa, jolloin toimintaa pyritään kehittämään. Logistiikka on mietitty ruuan hakijoille pöytäkunnittain tasapuolisesti. Ihmiset hakee ruuat täältä ja valitsevat itse mitä haluavat ottaa. Pöydät on numeroitu. Ruokaa hakee kutakuinkin vakiintunut sama porukka, joka istuu aina samaan pöytään. Vuorot pöytäkunnissa vaihtuu siten, että kaikki pääsevät vuorollaan valitsemaan ruokatarvikkeita ensimmäisenä, eli jokainen ryhmä saa olla vuorollaan ensimmäinen valitsemassa itselleen mieluista syötävää. Liha, kala ja maitotuotteet lasketaan tarkkaan, että jakaantuvat oikein ja tasapuolisesti hakijoille. Ruuat jaetaan kutakuinkin kaikki ja kierrätetään seuraaville, eikä mitään heitetä hukkaan. Kun kaikki pöydät on kiertäneet kerran, on mahdollista tulla myös toiselle kierrokselle.

Korona-aika toi mukanaan haasteita logistiikkaan. Ruokapussit jaettiin valmiiksi, eikä yhteistä hetkeä sisätiloissa voitu viettää. Ihmiset jonotti ulkona ja heille tehtiin säkit valmiiksi, näin mentiin monta kuukautta, mutta myös sitten vältyttiin tartunnoilta.

Osa vapaaehtoisista tulee jo kahdeltatoista torstaisin
seurakuntakeskukseen ruuanjako tehtäviin,
ja viideltä alkaa varsinainen ruuanjako,
jolloin ty√∂p√§iv√§ on pitk√§ 


Pidetään toisistamme huolta

Ruuan hakijat ovat jo tulleet tutuiksi kesken√§√§n. Paljon k√§y lammilaisia, suurin osa. Noin nelj√§nnes on Tuuloksesta. Varmaan Hauhon puoleltakin tulee, vapaaehtoiset pohtivat. Ruokaa saa vaan tulla hakemaan kaikki ketk√§ tarvitsevat,  uudet hakijat ohjataan uuteen p√∂yt√§√§n. P√∂yti√§ on lis√§tty tarpeen mukaan, aikoinaan oli kahdeksan p√∂yt√§√§, nyt on kaksitoista, kolmetoista p√∂yt√§√§.

Osa hakijoista tulee jo puolta tuntia aiemmin tavatakseen muita ja viettääkseen seurakunnassa mukavan tuokion. Ruokaa hakee kaikenikäiset, on kaksikymppisiä, pariskuntia, perheitä ja ikäihmisiä. Kaikki eivät pääse, kun ei ole autoa. Joku käy polkupyörällä, joku linja-autolla. Joillekin ruoka viedään, ketkä eivät pääse hakemaan, Petri Laineen kanssa erikseen sovitusti. Eli jos joku ei pääse, on sovittu, että soitetaan Petrille, jolloin järjestetään, että joku kaveri vie ruokakassin hänelle.


Teksti: Katri Harhama, Lammin seurakunnan tiedotustyöryhmä

Kivikirkko-Podcast (YouTube)


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervetuloa Sekakuoro 5G:n laulajaksi!

Hartauskirjoitus: Lähimmäinen

Viestipyhiinvaellus 2022