Striimaajan työpäivä


Kameroita Lammin kirkossa
Striimauksen äänilähde, pääkamera ja lisäkamerat 

Koronapandemian johdosta jumalanpalveluksiin ja muihin seurakunnan järjestämiin tilaisuuksiin tuli kokoontumisrajoituksia. Haastavassa tilanteessa oli miettivä uusia toimintatapoja, yksi merkittävimmistä on ollut striimausten eli suorien nettilähetysten aloittaminen.

Iso vaikeus oli siinä, ettei kenelläkään seurakunnan työntekijöistä ollut juuri lainkaan kokemusta nettilähetysten tekemisestä. Striimattujen lähetysten toteuttaminen onkin ollut pitkä oppimatka, ja aikaa myöten lähetykset ovat huomattavasti kehittyneet. Alkuvaiheessa jumalanpalvelukset nauhoitettiin, editoitiin ja julkaistiin myöhemmin samana päivänä. Haittana oli työläs editointi- ja julkaisuprosessi ja pohjimmiltaan se, ettei kukaan pystynyt seuraamaan jumalanpalvelusta reaaliajassa.

Striimaajan työpöytä
Striimaajan työpöytä - teippirullaa tarvitaan paljon


UUDEN OPPIMISTA

Ongelmaa lähdettiin ratkaisemaan asteittain hankkimalla uutta viestintäteknologiaa seurakunnan käyttöön. Panostimme kuvaan, ääneen sekä tehokkaaseen internetyhteyteen. Lisäksi otimme käyttöön striimausohjelman, jonka nimi on Streamlabs OBS (Studio) = Open Broadcaster Software. 

Striimausohjelman avulla suoriin lähetyksiin on voitu saada enemmän syvyyttä ja olemme voineet olla kerronnallisesti luovempia. Striimausohjelmassa voidaan rakentaa erilaisia kohtauksia, joista kullakin on oma kamera- ja äänilähteensä (tai useampi) ja lisäksi lähetyksen aikana voi ajaa videopätkiä sekä animaatioita green screen -teknologiaa hyväksi käyttäen.

Streamlabs OBS -ohjelman käyttäminen vaatii tehokkaan tietokoneen

STRIIMAUS PERUSTUU SUUNNITELMAAN

Striimatun jumalanpalveluksen toteutus alkaa ennakkokeskusteluilla toimittavien tahojen kanssa, pääasiallisesti pappien ja kanttoreiden kanssa. Käymme yhdessä läpi tilaisuuden erityispiirteet ja huomiot, jotka voivat koskea esim. tietynlaisen kuva-aineiston näyttämistä saarnan taikka virren yhteydessä. Jumalanpalvelusten kulussa on myös osuuksia, jotka vaativat huomiota: ehtoollisen aikana ei ole soveliasta kuvata seurakuntalaisia, pappien siirtyminen paikasta toiseen vaatii tarkkavaisuutta kuvauksen kannalta sekä erityiset musiikkiesitykset tulee myös huomioida kuvaus- ja äänisuunnitelmaa tehtäessä. Lähetyspäivän aamuna käymme vielä kaikki tärkeimmät asiat lävitse, jotta turhilta sekaannuksilta vältyttäisiin. Kommunikaation tärkeyden merkitystä ei voi olla ylikorostamatta, kun rakennetaan striimaussuunnitelmaa.

Kun suunnitelmat on laadittu, striimauksesta vastuussa oleva henkilö lähtee tekemään omat ennakkovalmistelut, joihin lukeutuu striimaustapahtuman laatiminen seurakunnan Facebook-tilillä sekä kuva-, animaatio-, ja äänisisältöjen kasaaminen yhteen. Hyvänä tukityökaluna toimii puolitaitto-ohjelma Canva, jossa voidaan mm. suunnitella näytettävät kuvat oikeassa kuvakoossa.

Facebook valikoitui aikoinaan seurakunnan striimausalustaksi teknisistä, viestinnällistä sekä saavutettavuuteen liittyvistä syistä johtuen. Striimaaminen seurakunnan YouTube-kanavan kautta olisi myös hyvä vaihtoehto, koska katsojakokemus olisi jokseenkin parempi kuin Facebookin suhteen. Kaikki seurakuntalaiset eivät ole Facebookin asiakkaita, mikä asettaa tiettyjä haasteita lähetysten seuraamiselle: Facebook-mainostaa itseään voimakkaasti tehden sisältöjen selaamisesta hankalaa.

Striimaaja työssään
Striimaaja kytkemässä kameroita tietokoneeseen

STRIIMAUSPÄIVÄNÄ KELLO JUOKSEE VAUHDILLA

Striimauskaluston tulee olla kunnossa ennen lähetyksen aloittamista, mikä tarkoittaa sitä, että kameroiden akut yms. tulee ladata täyteen viiimeistään edellisenä päivänä ennnen lähetyspäivää. Kun striimauskalusto laitetaan pystyyn kirkossa, aikaa siihen menee noin kaksi tuntia - yleensä aikaa ei jää hirveästi tarkistuksille. Mikäli eteen tulee jokin tekninen ongelma, se todellakin syö aikaa nopeasti. On tärkeää, että kaikki ääni- ja datakaapelit ja muut tarvikkeet on pakattu niin, että ne löytyvät tarvittaessa nopeasti. Kiireen keskellä on osattava toimia päättäväisesti ja johdonmukaisesti.

Striimauksesta vastaava henkilö siis saapuu kuvauspaikalle viimeistään aamulla kello 8:00 ja alkaa roudata tarvikkeita kuvauspaikalle. Ensimmäiset seurakuntalaiset saapuvat kirkkoon yleensä jo kellon ollessa 9:30, joten jo siinä vaiheessa olisi hyvä, että pääosa välineistöstä olisi paikoillaan. Kirkossa on hyvä olla rauhallinen tunnelma, kun seurakuntalaiset ovat paikalla.

Reititin Lammin kirkossa ikkunalaudalla

VAHVA INTERNETYHTEYS MAHDOLLISTAA STRIIMAUKSEN

Kun tavarat on saatu kannettua sisälle, tulee valita paikka, jossa striimaus ohjataan. Lammin kirkossa, seurakuntalaisten ollessa läsnä, paikkana on kirkkosalin oikeanpuoleinen käytävä. Sinne viedään työpöytä sekä tuoli striimaajaa varten. Tämän jälkeen läheiselle ikkunalaudalle asennettaan reititin sähköjohtoineen internetyhteyttä varten. Reititin yhdistetään verkkokaapelilla tietokoneeseen. Sitten onkin tärkeää testata internetin päivän kunto. Tämä tapahtuu käyttämällä nettipalvelua (www.speedtest.net), josta saa tarkat lukemat.

Nostonopeus (upload speed) on lukema, joka kertoo, kuinka nopeasti pystymme lähettämään dataa internettiin. Tämä lukema on siis striimauksen kannalta olennaisen tärkeä. Facebook-live suosittelee luvuksi noin 6 Mbps. Lammin kirkossa tämä lukema yleensä vaihtelee 20 - 40 Mbps välillä. Reititin on kirkon ikkunalaudalla sen vuoksi, että reititin saa parhaimman signaaliyhteyden ikkunan lävitse. Taannoin Tuuloksen kirkossa kävi niin, että nostonopeus oli vain 0,98 Mbps. Jo lukemia tarkastelemalla oli selvää, ettei päivän striimauksesta tulisi yhtään mitään. Ongelma internetyhteydessä johtui alueella olleesta ukkosmyräkästä. Tuon päivän striimauksen sijaan jumalanpalvelus videointiin ja julkaistiin myöhemmin samana päivänä videotaltiointina.


Zoom Q8 toimii äänikorttina
Zoom Q8 -videokamerassa on monipuoliset ääniliitännät

TARVITAAN VÄHINTÄÄN YKSI KUVA- JA ÄÄNILÄHDE

Kun tietokonepiste on saatu pystyyn, ja internetyhteys on vakaa, ryhdytään pystyttämään pääkamera ja -äänilähde paikoilleen. Pääkamera sijoitetaan tarpeeksi lähelle lukupulpettia, josta saa hyvän ja selkeän kuvan puhujasta. Pääkamerana käytämme Canonin EOS 250D mallia, joka mahdollistaa puhtaan HDMI-lähdön. Puhdas HDMI tarkoittaa käytännössä sitä, että järjestelmäkameraa voidaan käyttää webkamerana, mikä ei ole aiemmin ole ollut kunnolla mahdollista järjestelmäkameroita käytettäessä. Järjestelmäkameran asentamiseksi tarvitaan kaksi eri kaapelia, adapteri sekä mokkula (Elgato Cam Link 4K), jonka avulla voimme liittää järjestelmäkameran helposti tietokoneeseen ja käyttää sitä verkkokamerana erinomaisella kuvanlaadulla. Järjestelmäkamerassa käytetään myös verkkovirtalähdettä, mikä tarkoittaa sitä, ettei kameran akku lopu kesken jumalanpalveluksen.

Äänilähteenä käytämme pääasiassa ZoomQ8-videokameraa (vaihtoehtoisesti äänimikseriä), jossa on monipuoliset ääniliitännät. Kameran päällä on oma stereomikrofonipari, joka ottaa hyvin talteen tilaäänen. Kameraan saadaan kiinni vielä XLR-liitännällä kirkon äänentoistojärjestelmä sekä yksi muu äänilähde, joka voi olla haulikkomikrofoni suunnattuna kirkkotilaan päin. Haulikkomikrofoni on erittäin suuntaava mikrofoni, joka siis meidän tarkoituksessamme tallentaa ääniraidalle seurakuntalaisten virsilaulannan.

Pääkameran viereen asennetaan myös varakamera, jona toimii laadukas Logitechin C920S Pro HD webkamera. Varakamera on lisäturva, jos pääkameran kuvayhteyteen tulee ongelma. Tällöin Logitechin kamera tuuraa pääkameraan sen aikaa, että tekninen ongelma saadaan ratkaistua. Varakamera myös voidaan asentaa kuvaamaan jotain yksityiskohtaa kirkkotilassa.

Urkuparvelle asennetaan ”kanttori- ja kuorokamerat” siten, että yksi kameroista on parven oikealla puolella ja toinen taas on vasemmalla puolella. Lisäksi keskellä voi olla yksi kamera kuvaamassa joko kirkkosalia ylhäältä päin taikka sitten ottamassa yleiskuvaa urkuparvesta. Mikäli kanttori on yksin urkuparvella, kamera on yleensä sijoitettu viistosti kanttorin taakse, jotta seurakuntalaiset voivat nähdä kanttorin soittamista.

Urkuparvella olevat kamerat ovat langattomia kameroita - siis vanhoja, käytöstä poistettuja työpuhelimia, jotka kuitenkin vielä toimivat webkameroina. Jotta puhelimia voidaan käyttää langattomina webkameroina, tulee jokaisessa puhelimessa olla webkamera-applikaatio, esim. Droid, iVCam, Iriun, Xsplit. Samainen applikaatio tulee olla asennettuna myös tietokoneessa. Applikaatiot tulee käynnistää molemmissa laitteissa ja saada ne pariutumaan. Kun yhteys on löytynyt ja tarvittavat asetukset valittu, langattomat kamerat viedään halutuille kuvauspaikoilleen. Ne sijoitetaan kolmijalkojen päälle käyttäen puhelinkiinnittimiä. Langattomien kameroiden sijoittelussa on tärkeää tietää tilaisuuden kulku etukäteen, koska siten varmistetaan, että parhaat kuvakulmat tulevat valituiksi. Yhden striimauksen aikana kameroita kaiken kaikkiaan on käytössä noin 5 - 8 kpl.

Langattomat kamerat, käytöstä poistettuja työpuhelimia
Langattomat kamerat, käytöstä poistettuja työpuhelimia

LUOVUUS PÄÄSEE VALLOILLEEN STRIIMAUSOHJELMAN KANSSA

Nyt, kun kaikki kamerat ja mikrofonit on asennettu paikoilleen, on aika ryhtyä työskentelemään striimausohjelman kanssa. Tässä vaiheessa kello on jo reippaasti yli aamuyhdeksän. Striimausohjelmassa rakennetaan kohtauksia, joita sitten näytetään seurakuntalaisille. Yksi kohtaus on käytännössä yksi valituista kamerakulmista – useitakin kuvalähteitä voi käyttää samassa kohtauksessa. Striimausohjelmassa täytyy tarkistaa, että jokaisessa kohtauksessa on toimiva kamera- ja äänilähde. Myös kaikkien muiden lisämausteiden (animaatiot, kuvat, grafiikat, videoleikkeet) toimivuus tulee tarkistaa. Striimauksen aikana pystytään näyttämään yksityiskohtia kirkon sisäosista ja muista yksityiskohdista, mitkä tekevät katsojakokemuksesta rikkaan ja antoisan.

Kun kaikki näyttää toimivan striimausohjelmassa, on aika siirtyä Zoom Q8-videokameran luokse katsomaan äänisignaalien voimakkuus. Äänisignaalien asemoiminen on toisinaan haastavaa, koska kirkkotilassa äänilähteitä on erilaisia ja eripaikoista. Tärkeintä on huomioida, ettei äänisignaali mene punaiselle alueelle. Punainen indikoi, että ääniraidalle voi tulla häiriöääniä. Äänisignaali säädetään kohdilleen kuuntelemalla kanttorin soitantaa sekä lukupulpetin mikrofonin kautta tulevaa puheääntä. Säädöt asetetaan kullekin mikrofnille erikseen Zoom Q8 -videokameran hallintapaneelissa.

Järjestelmäkameran kaapelointi
Järjestelmäkameran kaapelointi

ON AIKA KÄYNNISTÄÄ LÄHETYS

Nyt kaikki on melkein valmista lähetyksen aloittamista varten. Jotta striimaus voidaan aloittaa, pitää striimaajan hakea (kopioida) päivän Facebook-tapahtumasta niin sanottu striimausavain (tunniste) ja viedä se striimausohjelmaan. Sen jälkeen striimaus käynnistetään striimausohjelmassa, ja Facebookiin tulee ilmoitus, että klikkaamalla painiketta voimme siirtyä suoraan lähetykseen. Kello on tässä vaiheessa noin 09:45.

Lähetyksen alussa näytämme ”Lähetys alkaa pian”-kuvaa, joka on yksi rakennetuista kohtauksista. Kohtaukseen kuuluu kuva- ja äänielementtejä. Ennen lähetyksen virallista alkua on mahdollista myös näyttää mainoksia tulevista tapahtumista ja tilaisuuksista. Striimauksen aikana on helppoa tiedottaa seurakuntaa koskevista asioista.

Striimaajalla on käytössään jumalanpalveluksen runko, jota seuraamalla hän pystyy ennekoimaan sekä valitsemaan tarkemmin näytettäviä yksityiskohtia. Itse striimaus on luovuuden ja kerronnan huipentuma. Kaikki tehty pohjatyö kulminoituu striimattavaan kokonaisuuteen, joka on kaikkien osiensa summa. Hyvin suunniteltu ja valmisteltu striimaus näkyy lopputuloksessa. Lähetyksen aikana striimaaja valitsee näytettävät kohtaukset. 

Haastavaa striimauksessa on se, että Lammin seurakunnassa yksi henkilö on täysin vastuussa lähetyksen kulusta. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi ja sama henkilö toimii ohjaajana, äänitarkkailijana sekä videokuvaajana. Välillä tilanteet muuttuvat nopeasti ja voi olla hektistä pysyä toiminnassa mukana, kun pitäisi olla monessa paikkaa samaan aikaan.

Oman lisämausteensa mukaansa tuo ongelmatilanteet, jotka ovat hermoja raastavia, kun lähetys on jo käynnissä. Seurakuntalaiset - nettiyleisö - ovat aktiivisia laittamaan viestejä lähetyksen yhteydessä olevaan kommenttikenttään, jos jokin ei ole kohdillaan. Vaikka kuvaa- ja ääntä pystyykin monitoroimaan lähetyksen aikana, voi lähetyksessä olla ongelmia, joita striimaaja ei heti havaitse.  Seurakuntalaisilta saatu palaute onkin hyvin tärkeää ja arvokasta. Lähetyksen aikana striimaajan on hyvä säännöllisin väliajoin käydä katsomassa Facebookin puolella lähetyksen tila ja kunto. 

Elgato Cam Link  4K -mokkula mahdollistaa järjestelmäkameran käyttämisen verkkokamerana

STATISTIIKKA KERTOO STRIIMAUKSEN MERKITYKSEN

Striimaus päättyy lopetuskuvaan, joka on linjassa aloituskuvan ja äänimaailman kanssa. Striimauksen jälkeen käymme katsomassa Facebookin statistiikkatiedot, jotka kertovat meille, kuinka moni seurakuntalainen oli katsomassa lähetystä. Myös saatujen kommenttien ja reaktioiden määrä on aina positiivinen asia. 

Striimauskalusto puretaan pois paikoiltaan, ja kaikki tarvikkeet laitetaan huollisesti takaisin omiin säilytyspaikkoihinsa, jotta ne löytyvät helposti seuraavalla kerralla. Elektroniikkatuotteet ovat herkkiä menemään rikki, ja siksi on tärkeätä tehdä kaikki työvaiheet rauhallisesti ja ilman hosumista. Kello on 12:00 - 13:00 välillä, kun striimaaja poistuu kuvauspaikalta pois.

Lammin kirkossa vietettiin kesäasukkaiden kirkkopyhää 11.7.2021, jolloin seurakuntalaisia oli parhaimmillaan linjoilla 32. Tämä on merkittävä määrä ihmisiä, ja yhden ruudun takana on saattanut olla katsomassa enemmän kuin vain yksi henkilö! Striimausyleisö voi kasvattaa jumalanpalvelukseen osallistuneiden määrää kolmanneksen taikka enemmänkin.

Koronaika työnsi Lammin seurakunnan kokeilemaan striimattujen tapahtumien tekemistä. Se on ollut oppimatka, jolla me edelleen olemme. Tulokset ja palautteet suorista lähetyksistä ovat olleet niin positiivisia ja merkittäviä, että olisi vaikeaa nähdä yhtäkään syytä olla niitä toteuttamatta tulevaisuudessa. Striimattujen jumalanpalvelusten avulla osaltamme toteutamme Jeesuksen kaste- ja lähetyskäskyn:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." Matt. 28:18-20

Teksti: Markus Monteiro Kartano

Lammin seurakunnan tiedottaja

13/07/2021



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus