Nooan arkki – konsertin syntytarina




Nooan arkki
Verkkokonsertti su 31.1.2020 klo 18,
Lammin seurakunnan Facebook-sivut

Syksyllä 2020 tuli eteeni tilanne että pitäisi alkaa toteuttaa Sibelius-Akatemian maisterivaiheen opinnäytemessua tai -konserttia. Kysäisin Sami Laulajaiselta, jonka kanssa toteutimme keväällä Luomiskertomus-konsertin, että haluaako hän toteuttaa jonkun toisenkin kokonaisuuden. Hän oli heti mukana. Keskustelimme vaihtoehdot ja haarukoimme aikataulumahdollisuuksia. Päädyimme Nooan arkki -nimiseen konserttiin. Samoihin aikoihin kyselin säveltäjäystävältäni Aki Lappalaiselta, haluaisiko hän osallistua konsertin kasaamiseen jollain osuudella, vastaus oli myöntävä.

Aki kirjoitteli minulle joulukuun puolella, että pitäisikö aloittaa säveltäminen, olihan konserttiajankohdaksi suunniteltu jo tammi-helmikuun vaihdetta. Hän inspiroitui vedenpaisumuksesta ja alkoi säveltää elokuvatemaattista materiaalia. Itse otin kopiot Raamatusta Nooan arkin sivuilta ja aloin tehdä karkeaa suunnitelmaa kappaleista. Samana iltana otin kitaran käteen ja syntyi pohja-ajatuksia ensimmäiseen kappaleeseen. Kappale kertoo ihmiskunnan turmeltumisesta, joka kertomuksen alkupuolella mainitaan.

Seuraavat illat menivätkin kitara kädessä sanoituksia pohtiessa. Joitain ajatuksia jaoimme Akin kanssa viestitellen. Välillä kokoustimme puhelimessa kokonaisuudesta ja valituista biisien tyyleistä, jotta lopputuloksesta tulisi yhtenäinen.

Kokoonpano löytyi melko helposti. Olimme projektin alkupuolella juuri aloittaneet musiikillisen yhteistyön laulaja Tommi Tähtivirran kanssa, joka tuli mielellään mukaan projektiin. Loput soittajat ja laulajat löytyivät valmiista musiikkiverkostosta - Tommia lukuun ottamatta kaikki ovat olleet jossain määrin mukana seurakunnan musiikkitoiminnassa ja sitä kautta minulle tuttuja henkilöitä. Valitsin itselleni rummut osaan kappaleista, sillä oma rumpuprojekti on ollut aiemmin haaveissa. Tätä blogitekstiä kirjoittaessa harkitsen vielä, otanko sittenkin käyttöön rumpukoneen, mikä antaisi vapauksia soittaa myös kosketinsoittimia suuremmassa osassa konserttia.

Opinnäytekonsertin tarkoitus kirkkomusiikin maisterivaiheessa on, että opiskelija osoittaa osaamistaan valitsemassaan kirkkomusiikin osa-alueessa. Vaatimus konsertin kohdalla oli, että kappaleiden pitää olla käytettävissä jumalanpalveluselämässä ja tämän olemme kappaleissamme huomioineet kokonaisuutta rakentaessa. Odotan projektista hyvää lopputulosta ja toivon, että Arkkilaiset-gospelyhtye jatkaa myöhemminkin toimintaansa. 

Toivottavasti viihdytte konserttia katsellessa 31.1.2020 klo 18 Lammin seurakunnan Facebook-sivulla.


Teksti: Aaro Alaspää, Lammin seurakunnan kanttori

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus