Marjaana - laulaminen tuo hyvää ihmisille



Marjaana Viitala (os. Korpela) on lammilainen esiintyjä, opiskelija, vaimo ja perheenäiti. Moni paikallinen tuntee Marjaanan hänen kauniista äänestään ja esiintymisistään kirkoissa ja juhlissa.

Hänen perheeseensä kuuluvat kolme lasta ja aviomies. Tällä hetkellä Marjaana opiskelee lähihoitajaksi viimeistä vuotta. Aiemmin hän on toiminut pitkään maatalouslomittajana.

Kysyttäessä musiikista, Marjaana toteaa musiikin olleen aina elämässä läsnä. ”Musikaalisuus on tullut isän kautta. Kun olin lapsi, isä kuljetti Hämeenlinnaan musiikkiopistolle joka viikko, jossa soitin pianoa ja kävin teoriatunneilla”, Marjaana kertoo.

”Olisithan sä varmaan ihan hyvä pianisti, jos sä vähän harjoittelisit, isä sanoi. No, en malttanut harjoitella”, Marjaana naurahtaa. ”Sitten kun kasvoin vähän isommaksi, niin laulu tuli vaihtoehdoksi - ja se oli oma juttu. Pitihän senkin eteen töitä tehdä, mutta se oli mielekkäämpää.” Marjaana on opiskellut laulamista Hämeenlinnassa musiikkiopistossa ja myöhemmin jatkoi Valkeakoskella oman laulunopettajan kanssa.

Sisaruksista löytyy myös musikaalisuutta, veli soittaa rumpuja ja sisko soittaa huilua ja laulaa. ”Lapsena minua ja siskoa pyydettiin usein laulamaan – ja mehän lauloimme! Ja isä säesti meitä.” Edelleenkin isä säestää Marjaanaa aina mahdollisuuksien mukaan.

Marjaanan ääniala on sopraano. ”Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto – voin laulaa ihan mitä vaan!” Hän naurahtaa. ”Kuitenkin laulun täytyy olla hyvä, että se miellyttää myös itseä. Oikean laulun valinta on tärkeää, että se soveltuu paikkaan, jossa se esitetään.” 



Ensimmäiset muistot kirkossa laulamisesta Marjaanalla on jo lapsuudesta ”Hanna-Leena Toivola piti meille saman ikäluokan lapsille kuoroa”. Marjaana on esiintynyt Lammin kirkon lisäksi useissa kirkoissa, kuten Valkeakoskella, Pirkanmaan seudulla useissa eri kirkoissa, Hämeenkoskella ja Tuuloksessa. Esiintymiset ovat usein hautajaisissa, häissä tai syntymäpäivillä. ”Kun asuin Valkeakoskella, lauloin usein ystävien häissä, kirkossa ja syntymäpäivillä. Käytiin välillä myös tanssihommia tekemässä, sekin oli hauskaa. Varsinkin kesällä tulee esiinnyttyä paljon erilaisissa juhlissa.”

Marjaana on osallistunut myös Seinäjoen Tangomarkkinoiden karsintoihin ”Se ei kuitenkaan tuntunut omalta”, Marjaana sanoo. ”Pidän enemmän esiintymisestä ystäville ja tutuille, jossa pystyn tuomaan heille iloa ja juhliin juhlallisuutta. Se on mun juttu, jolla voin tuoda ihmisille jotain hyvää tai kivaa. Se tuntuu tärkeämmältä.”

”Joskus olisi kiva päästä laulamaan Pentti Hietasen kanssa!” Marjaa naurahtaa, kun kysytään onko hänellä haaveita musiikin suhteen. Nyt kuitenkin perhe pitää Marjaanan kiireisenä, jonka vuoksi myös esiintymisiä on ollut vähemmän ”Esiinnyn kuitenkin mielelläni, vaikka viisihenkisen perheen äitinä on monta narua käsissä”, hän hymyilee.


Teksti ja Kuvat: Eija Mustjoki

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus