Radiojumalanpalvelus kokoaa seurakuntalaiset yhteen

Ylen vanhimpiin ohjelmiin lukeutuu radiojumalanpalvelus, joka ensimmäisen kerran radiointiin vuonna 1926. Samana vuonna Yleisradion lähetystoiminta sai alkunsa. Radiojumalanpalvelusta kuuntelee viikoittain jopa 200 000 ihmistä. Jumalanpalvelusten radiointi herätti aikoinaan myös vastustusta, koska sen pelättiin vähentävän kirkossa kävijöiden määrää ja toimituksen hartautta.* Nykyään tilanne on toinen, ja korona-aika on osoittanut, kuinka kaikki etäviestintäkeinot tukevat yhteisöllisyyttä ja läsnäoloa.

Tässä blogitekstissä kirkkoherra Heli Ulvinen kertoo, kuinka radiojumalanpalvelus toteutetaan.

– Lammin seurakunnassa edellisen kerran pidettiin radiojumalanpalvelus vuonna 2003, neljän tilaisuuden sarjana. Nyt, vuoden 2020, sarjaan kuuluu kolme radiojumalanpalvelusta. Ensimmäinen niistä pidettiin su 8.3., juuri ennen koronakriisi kärjistymistä. Tuolloin jumalanpalveluksessa oli mukana toimittajien lisäksi myös seurakuntalaiset. Toinen radiojumalanpalvelus pidetään su 24.5. ja kolmas su 15.11.

Seurakunta kokoontumassa radiojumalanpalvelukseen Lammin kirkossa su 8.3.2020


Kirkon viestintä kutsuu järjestäjäksi

– Kirkon viestintä (ent. Kirkon tiedotuskeskus) suunnittelee radiojumalanpalvelusten järjestyksen ja lähettää pyynnöt seurakunnille. Yle puolestaan vahvistaa suunnitelman ja toteutuksen. Pyyntö Kirkon viestinnältä tulee lähes valmiina: aika, paikka ja saarnaaja. Kaikkeen muuhun seurakunta voi itse vaikuttaa ja siten tehdä radiojumalanpalveluksesta itsensä kuuloisen, kertoo Ulvinen.

Kirkkoherra Heli Ulvinen ja kappalainen  Sari Järä Lammin kirkossa su 8.3.2020

– Periaatteessa Kirkon viestinnän pyynnöstä voi kieltäytyä, mutta seurakunnille on kunnia-asia olla mukana toteuttamassa radiojumalanpalvelusta - ainoastaa poikkeussyistä kieltäytyminen tulisi kysymykseen, toteaa Ulvinen.

Radiojumalanpalveluksen suunnittelu on sekunttipuuhaa

– Radiojumalanpalvelukseen valmistautuminen on isompi juttu kuin perinteiseen jumalanpalvelukseen valmistautuminen. On tärkeää aloittaa valmistelut hyvissä ajoin. Jumalanpalveluksen luonne ja rakenne vaikuttavat valmistautumiseen, kuten toimittavien pappien määrä. Saarnan suunnitellussa ei sinänsä ole eroa, mutta radiojumalanpalveluksessa  yleisö on iso ja heterogeeninen, joten tietynlainen rajaus on hyvä tehdä sekä löytää kaikkia koskeva näkökulma asioihin. On pidettävä myös mielessä, ettei käytä liian vaikeita kielikuvia  ja sanoja, jotka osa voi kokea vieraiksi. Kuuntelijoilla voi olla vaikeuksia kuulla ja ymmärtää sanottua. Lisäksi suunnittelupalavereja pidetään useammin kuin tavallisen jumalanpalveluksen yhteydessä. On tärkeää, että kaikki sujuu suunnitellusti jumalanpalveluksen aikana, mutta radiojumalanpalvelus tuo kyllä oman lisäjännitteensä ja motivoi tekemään parhaansa, kertoo Ulvinen.

Kirkkoherra Heli Ulvinen pitämässä saarnaa Lammin kirkossa su 8.3.2020

 Kaikkein isoin ero on kellottaminen. Kun harjoittelemme jumalanpalvelusta varten, teemme niin kutsutun ajolistan radiotuotantoa varten. Ajolistassa on tarkat aikamääreet sekunnilleen kullekin osa-alueelle. Radiokuuluttajalle ja äänityksestä vastaavalle firmalle tiedot tulee antaa mahdollisimman ajoissa, kertoo Ulvinen.

Kirkon viestintä haluaa saada ohjelmatiedot mahdollisimman täydellisenä kuusi viikkoa ennen jumalanpalvelusta. Kirkon viestintä välittää puolestaan ohjelmatiedot Yle Radio 1:n kuuluttajille, lehtiin ja Yle Areenaan. Radiointiaikataulu (ns. ajolista) tulee lähettää tekniikalle kolme viikkoa ennen radiointia - aikataulu kertoo, mitä salissa on suunniteltu tapahtuvaksi. Seurakunta voi myös sopia rakentamisaikataulusta kirkossa, äänikokeista ja muusta tarvittavasta yhteistyöstä. Tuntia ennen suoraa lähetystä on aina soitettava Yle Radio 1:n kuuluttajalle ja käytävä lyhyesti läpi mahdolliset muutokset ohjelmatietoihin. **

Mikäli jumalanpalvelus ei mahdu kokonaan tunnin lähetysaikaan, radiointi päätetään silti Herran siunaukseen. Sen lausuu joko mahdollisesti mukana oleva tuottaja suorassa lähetyksessä tai liturgi, jolloin siunaus äänitetään ennen suoran lähetyksen alkua.**

– Seurakunnille, jotka ovat mukana toteuttamassa radiojumalanpalveluksia, tarjottiin mahdollisuus osallistua koulutukseen viime lokakuussa. Olen vuosia sitten ollut vastaavanlaisessa koulutuksessa mukana, mutta koen uusimmasta koulutusjaksosta olleen paljon hyötyä, koska monet asiat tuli kerrattua ja päivitettyä. Tuli hyvä tuntuma siitä, kuinka radiojumalanpalvelus toteutetaan ja viedään ammattimaisesti läpi, kertoo Ulvinen.  

Radiojumalanpalveluksen toteuttaminen poikkeusaikana

– Tulevana sunnuntaina (24.5.) järjestettävä radiojumalanpalvelus tullaan viettämään ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Noudatamme tässä kirkon koronaohjeistusta. Jumalanpalveluksen toteuttaminen yhdessä seurakuntalaisten kanssa olisi helpompaa ja paljon antoisampaa: laulaminen, sanomiset ja seurakuntalaisten ääni kuuluisi kaikille. Henkilökohtaisesti koen tärkeänä saarnaamisessa, että voin luoda katsekontaktin seurakuntalaisten kanssa, mutta valitettavasti en sitä nyt voi tehdä. Olisi ollut toki oma haaste meidän seurakunnallemme, jos olisimme olleet ensimmäinen seurakunta toteuttamassa radiojumalanpalvelusta koronakriisin alettua. Nyt aikaa on jo kulunut, ja toimintatavat ovat löytäneet uomansa, joten suurin harmitus on seurakuntalaisten puuttuminen jumalanpalveluksesta, toteaa Ulvinen.


Detalji: Radiojumalanpalvelus alkaa kirkonkellojen soitolla. Ne soitetaan tavallisesti Pasilasta.** 


Seuraava radiojumalanpalvelus Lammin kirkosta on su 24.5. klo 10:00.


Radiojumalanpalvelukset radioidaan Yle Radio 1:ssä: 


Radiojumalanpalvelukset ovat kuukauden ajan lähetyksen 
jälkeen kuunneltavissa Yle Areenassa: 



Teksti ja kuvat: Markus Monteiro Kartano


Viitteet ja lainaukset



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus