Uusien työtapojen äärellä



AJATUKSIA SOMEKANTTORIN TYÖSTÄ

Olen paljolti pohtinut, minkälaista työtä tekisi ns. somekanttori. Nyt alkaa koronapandemian myötä olla tilanne, että työaika täyttyy enimmäkseen sosiaalisessa mediassa läsnäolosta. Tämä tarkoittaa teksti-, ääni ja videomateriaalin tuottamista muiden tutkittaviksi.

Aivan ongelmatonta tämä ei ole, sillä osittain yksi seurakunnan tärkeimmistä ryhmistä, ikäihmiset, voivat jäädä ilman seurakunnan tuottamia palveluita. Kun kirkkoon ei piispojen linjauksen mukaan pääse, ovat somen julkaisualustat kuitenkin helpoin ja lähes ainoa järkevä tapa tuottaa sisältöä.

Käytännössä on siis edettävä parhaan käytettävissä olevan tiedon ja teknologian perusteella. Vaihtoehdot ovat suorana tehtävä stream-lähetys tai -videopätkät, jotka julkaistaan myöhemmin jollain alustalla. Itse valitsin jälkimmäisen, sillä näin on mahdollista tehdä lyhyessä ajassa paljon materiaalia ja sitä voi myös editoida kuvaamisen jälkeen.

Alkuvaiheessa, kun tekee uutta asiaa, on hyvä ajatus tehdä sellaista materiaalia mitä osaa tuottaa. Minun kohdallani tämä taitaa urkujen soittoa erityisesti improvisoiden. Aloitin urakan ke 18.3. tekemällä kolme kymmenen minuutin improvisaatiota. Improvisaatioiden on tarkoitus lohduttaa ja viihdyttää seurakuntalaisia sosiaalisessa mediassa Youtube- ja Facebook-alustoilla. Aikomukseni on myös lähiaikoina julkaista improvisaatioon perustuva loppusoittoni Luopioisten radiojumalanpalveluksesta 9.2. Lähiaikoina someen on mahdollista tuottaa materiaalia melko paljon lyhyessä ajassa, joten osa materiaalista voidaan tarvittaessa julkaista pitkälläkin aikajänteellä.

Osa seuraavista työpäivistä menee varmaan myös urkujensoiton parissa, jos vaikka eräs isompi Bachin teos saisi Youtube-julkaisunsa kesään mennessä. Jos ei, niin live-esitys kirkosta on tiedossa syksyllä koronan jälkeisenä aikana.

Jumalan siunausta itse kunkin työhön!

Kirjoittanut: Aaro Alaspää

Aaro Alaspää on Lammin seurakunnan kanttori, jonka pääasiallisena toimialueena on Tuulo
s.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kivennavan Pyhän Pietarin kirkko 1808–1939

Lepää Herrasi huomassa - Sari Kristiina Järä (28.04.1970 - 04.07.2022)

Uusi seurakuntatalo - rakennusprojektin tilannekatsaus